Szkoła Podstawowa im. K. K. Baczyńskiego w Zebrzydowicach

Jadłospis

  JADŁOSPIS od 18.03. 24r do 22.03. 2024r  
  MENU SKŁADNIKI GRAMATURA
Poniedziałek Zupa gulaszowa Woda,włoszczyzna, ziemniaki, mięso wieprzowe,sól, pieprz,przprawa maggi, 400ml,
18.03.2024 warzywami i ziemniakiem, popryka trio, koncentrat pomidorowy,mąka pszenna.smak natury,  
  naleśniki z serem, mąka pszenna i krupczatka, mleko3/2%,jaja,sół, cukier,olej 2szt,
  POLEWĄ CZEKOLADOWĄ, polewa czekoladowa,  
  kompot wiśniowy, wisnie mrożone,woda, cukier, 200ml,
Wtorek Zupa koperkowa Woda,warzywa mrożona,ziemniaki,śmietana18%, sól,pieprz,przyp maggi,smak natury, 400ml,
19.03.2024 z warzywami , koperek zielony,  
  pieczeń wieprzowa, mięso wieprz schab,sól, pieprz,przyprawa smak natury,olej, maka pszenna, 1szt,
  w śmietanie, śmietana18%, sól,pieprz,czosnek świeży, cebula,  
  buraki , buraki, ocet, cukier,sól, 100g,
  ziemniaki, ziemniaki ,mleko 3/2%,sól 200g,
  kompot owocowy, owoce mrożone, porzeczka, wiśnia, jabłko, aronia,cukier, 200ml,
Środa Zupa krem z brokuła Woda,warzywa mrożona,ziemniaki,śmietana18%, sól,pieprz,przyp maggi,smak natury, 400ml,
  z warzywami i groszk ptysiowy brokuł,groszek ptysiowy,  
20.03.2024 spaghetti, makaron spaghetti,mieso mielone wieprzowe, przyp do wieprzowiny,olej cebula 250g,
    koncentrat pomidorowy,pieprz, mąka pszenna,czosnek,  
  herbata owocowa,   200ml,
Czwartek Rosół z makaronem, woda, włoszczyzna,, sól,pieprz,przyp maggi,smak natury,makaron nitka, 400ml,
21.03.2024   rosołowe żeberka,skrzydło z indyka, natka pietruszki, cebula,  
  filet z kurczaka, mięso drobiowe,sól, pieprz,przyprawa smak natury,jaja, olej, b tarta,maka pszenna, 1szt,
  mizeria, ogórek zielony, śmietana18%, sol, pieprz 100g,
  ziemniaki, ziemniaki ,mleko 3/2%,sól 200g,
  kompoyt truskawkowy truskawka mrożona, cukier, 200ml,
Piątek Zupa z soczewicy, woda,koncentrat pomidorowy,wloszczyzna,śmietana18%, natka pietruszki, mąka pszenna, 400ml,
    pulpa pomidorowa,sól, przyprawa magi, smak natury,pieprz, soczewica czerwona,  
22.03.2024 filet z ryby, filet z miruny,maka pszenna, bulka tarta,jaja, sol,pieprz,olej, 1szt,
  sałatka z kiszonej kapusty, kapusta kiszona gotowana,marchewka,olej, cukier, 100g,
  ziemniaiki,soczek, ziemniaki ,mleko 3/2%,sól 200g,1szt,

 Jadłospis może ulec zmianie.

WYKAZ  ALERGENÓW Zgodne z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji  na temat żywności.
Lp. Alergeny wg Rozporzadzenia Produkty
1. ZBOŻA  ZAWIERAJĄCE  GLUTEN mąka pszenna,płatki owsiane, kukurydziane,kasza manna, kuskus, kasza jączmienna,,makaron , bułka tarta,kawa inka, groszek ptysiowy,grzanki,pieczywo białe przenne, żytnie, bułka przenna, otręby, bułka graham,
2. MLEKO mleko,masło,jogurty, śmietana,ser twaróg,ser żółty, wędliny,
3. JAJA jaja, naleśniki,makarony,kotlety,pulpety mięsne i rybne, kopytka ,knedla z owocami, kartacze z mięsem,
4. RYBY ryby  mrożone
5. SOJA wedliny, kiełbasa,płatki kukurydziane,
6. SELER seler jako korzeń, zupy,wędliny,kiełbasa,
7. GORCZYCA wedliny, kiełbasa,musztarda, przyprawa curry,
8. ORZESZKI ZIEMNNE płatki śniadaniowe kukurydziane
9. DWUTLENEK SIARKI morele suszone,
10. ŁUBIN brak
11. SKORUPIAKI brak
12 MIĘCZAKI brak
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe( np. kakao, herbata, dżem, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, orzechów, selera ,i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, kminek, papryka słodka, rozmaryn, cząber