Szkoła Podstawowa im. K. K. Baczyńskiego w Zebrzydowicach

Pierogi! Najsłynniejsze danie polskiej kuchni

     Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Dzieci uwielbiają to danie przede wszystkim na słodko,  z serem lub owocami.  Uczniowie klasy 6 b przekonali się, jak może być ciekawie podczas lepienia pierogów w czasie kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbyły się 8 października. Prowadziła je mama Zuzi Torbickiej.

Uczniowie dowiedzieli się,jak robić dobre ciasto na pierogi – wyjątkowo lekkie i cienkie – w jaki sposób przygotować farsz – ser, w jakiej temperaturze gotować pierogi oraz jak można je elegancko podawać. Poznali także  różne techniki tworzenia „falbanek” na pierożkach. Na końcu był czas na degustację pierożków własnej produkcji.

Zajęcia były połączeniem edukacji w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych z rozwijaniem zdolności manualnych. Wiele radości i emocji dostarczyło „lepienie” pierogów. „Młodzi kucharze” uczyli się także higieny i bezpieczeństwa w kuchni orz savoir – vivre’u przy stole.