Szkoła Podstawowa im. K. K. Baczyńskiego w Zebrzydowicach

Jadłospis

  JADŁOSPIS od 13. 05. 24r i 17.05. 2024r  
       
  MENU SKŁADNIKI GRAMATURA
Poniedziałek Zupa koperkowa Woda,włoszczyzna,ziemniaki,śmietana18%, sól,pieprz,przyp maggi,smak natury, 400ml,
13.05.2024 z warzywami i lanym jajkiem, koperek zielony,mąka pszenna, jajka,  
  łazanki z kiełbasą , kielbasa śląska, kausta kiszona i biała, pieczarki,olej, masło82% 200g,
  pieczarkami i keczupem, koncentrat pomidorowy,sól, pieprz,przyprawa smak natury,  
  soczek,   1szt,
       
       
       
       
       
Piątek Zupa czosnkowa Woda, czosnek świeży,, włoszczyzna,ziemniaki ,sól, pieprz maggi, smak natury, 400ml,
  z warzywami i grzankami ser topiony,śmietana 18%, mąka pszenna,  
17.05.2024 na maśle bułka kanapkowa, masło.  
  spaghetti z serem żółtym ser biały półtłusty,cukier,cukier waniliowy,masło, 180g,
  i mozzarellą,    
  soczek,   1szt,

Jadłospis może ulec zmianie.

WYKAZ  ALERGENÓW Zgodne z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji  na temat żywności.
Lp. Alergeny wg Rozporzadzenia Produkty
1. ZBOŻA  ZAWIERAJĄCE  GLUTEN mąka pszenna,płatki owsiane, kukurydziane,kasza manna, kuskus, kasza jączmienna,,makaron , bułka tarta,kawa inka, groszek ptysiowy,grzanki,pieczywo białe przenne, żytnie, bułka przenna, otręby, bułka graham,
2. MLEKO mleko,masło,jogurty, śmietana,ser twaróg,ser żółty, wędliny,
3. JAJA jaja, naleśniki,makarony,kotlety,pulpety mięsne i rybne, kopytka ,knedla z owocami, kartacze z mięsem,
4. RYBY ryby  mrożone
5. SOJA wedliny, kiełbasa,płatki kukurydziane,
6. SELER seler jako korzeń, zupy,wędliny,kiełbasa,
7. GORCZYCA wedliny, kiełbasa,musztarda, przyprawa curry,
8. ORZESZKI ZIEMNNE płatki śniadaniowe kukurydziane
9. DWUTLENEK SIARKI morele suszone,
10. ŁUBIN brak
11. SKORUPIAKI brak
12 MIĘCZAKI brak
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe( np. kakao, herbata, dżem, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, orzechów, selera ,i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, kminek, papryka słodka, rozmaryn, cząber