Szkoła Podstawowa im. K. K. Baczyńskiego w Zebrzydowicach

Jadłospis

 

Menu

Składniki

Gramatura

 

Poniedziałek

02.12.2024

Grochówka z kiełbasą i ziemniakiem

Naleśniki z serem i dżemem brzoskwiniowym

Mus

Włoszczyzna, ziemniaki, mąka pszenna, sól, pieprz, maga, smak natury, olej, groch łuskany, kiełbasa śląska,

Mleko 3,2%, mąka pszenna, jajka, cukier, ser twarogowy półtłusty, dżem brzoskwiniowy, śmietana 30%, olej

400 ml

 

2 szt

1 szt

 

 

 

 

 

Wtorek

03.12.2024r

 

Krem czosnkowy z grzankami

Strogonow z kaszą i

ogórkiem konserwowy

Kompot

Włoszczyzna, serek topiony śmietankowy, czosnek główka, masło 82%, mąka pszenna, sól, maga, przyprawa VIGO, śmietana 18%

Filet z indyka, pieczarki, przecier pomidorowy, śmietana 30%, mąka pszenna, sól, cebula, olej, maga, ogórek konserwowy, kasza wiejska, kasza gryczana,

Mieszanka owocowa, cukier

400 ml

 

180g

1 szt

200 ml

 

 

 

 

 

Środa

04.12.2024r

Zupa pomidorowa z ryżem

Kotlet mielony

 

Kapusta zasmażana

Ziemniaki

Kompot

Włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, pomidory krojone, śmietana 18%, mąka

Gulaszowe drobiowe, łopatka wieprzowa, sól, pieprz, przypr. Vigo, jajka, bułka tarta, olej, cebula

Kapusta kiszona, mąka pszenna, masło 82%, cebula, marchew

Ziemniaki, mleko 3,2%, masło 82%, sól

Wiśnia mrożona, cukier

400ml

1 szt

 

100g

200g

200 ml

 

 

 

 

 

Czwartek

05.12.2024r

Zupa z brokułów z ziemniakiem

 

Fasolka po bretońsku

Rohlik

Herbata owocowa

Mandarynka

Włoszczyzna, brokuł, mąka pszenna, sól, maga, ziemniaki, śmietana 18%, sól, pieprz, maga, przypr, Vigo

Fasola „Jaś”, kiełbasa śląska, szynka wieprzowa, olej, cebula, koncentrat pom.

Rohlik

Herbata owocowa, cukier

 

400 ml

 

200g

1 szt

200 ml

1 szt

 

 

 

 

 

Piątek

06.12.2024r

Zupa soczewicy z ziemniakiem

Kostka rybna panierowana

Sałatka wiosenna

Ziemniaki

Kompot

Ciastko

Włoszczyzna, soczewica, mąka pszenna, sól, pieprz, maga, ziemniaki

Filet z mintaja w chrupiącej panierce

Sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony, musztarda, miód, sos ogrodowy,

Ziemniaki, mleko 3,2%, masło 82%, sól

mieszanka owocowa, aronia, jabłko, śliwka, cukier,

400 ml

1 szt

100g

200g

200 ml

1 szt

Jadłospis może ulec zmianie.

WYKAZ  ALERGENÓW Zgodne z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji  na temat żywności.
Lp. Alergeny wg Rozporzadzenia Produkty
1. ZBOŻA  ZAWIERAJĄCE  GLUTEN mąka pszenna,płatki owsiane, kukurydziane,kasza manna, kuskus, kasza jączmienna,,makaron , bułka tarta,kawa inka, groszek ptysiowy,grzanki,pieczywo białe przenne, żytnie, bułka przenna, otręby, bułka graham,
2. MLEKO mleko,masło,jogurty, śmietana,ser twaróg,ser żółty, wędliny,
3. JAJA jaja, naleśniki,makarony,kotlety,pulpety mięsne i rybne, kopytka ,knedla z owocami, kartacze z mięsem,
4. RYBY ryby  mrożone
5. SOJA wedliny, kiełbasa,płatki kukurydziane,
6. SELER seler jako korzeń, zupy,wędliny,kiełbasa,
7. GORCZYCA wedliny, kiełbasa,musztarda, przyprawa curry,
8. ORZESZKI ZIEMNNE płatki śniadaniowe kukurydziane
9. DWUTLENEK SIARKI morele suszone,
10. ŁUBIN brak
11. SKORUPIAKI brak
12 MIĘCZAKI brak
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe( np. kakao, herbata, dżem, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, orzechów, selera ,i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, kminek, papryka słodka, rozmaryn, cząber